AŠA SE VRAĆA NA FABRIČKE POSTAVKE

Aljoša Čampara, od milja zvani Aša, Federalni je ministar policije, paralelno Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH, te ujedno i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Gomila funkcija za jednu personu, reklo bi se. No unatoč gomili funkcija i ogromnoj političkoj moći i utjecaju, jučer je na sjednici Skupštine KS Aša izrazio nezadovoljstvo postojećim stanjem. Aludirao je Aša pri tome očito na postojeću Vladu KS zaboravljajući pri tome da je i on član Federalne vlade koja je po hijerarhiji i moći iznad Kantonalne Vlade. Osim toga Ašina politička moć i odgovornost se nipošto ne smiju zaboravljati jer Aša je ustvari samo eksponent tri značajno uhljebljene hercegovačke familije od kojih se trenutno najviše ističu Denis Zvizdić i Šerif Isović, dok je Ašin brat istovremeno državni tužilac.

Neshvatljivo je da neko ima tolike poluge moći u rukama a istovremeno ima obraza i smjelosti izaći javno i nekoga kritikovati. Aša bi sa svojim bližim uhljebljenim srodnicima morao početi iskorištavati ogromne poluge moći koje imaju, i to na način da predlažu zakone, inicijative, dovode investitore i napokon prestanu sa providnim kritikovanjem svega gdje on i njegova najbliža familija nisu dobili fotelja onoliko koliko su zamislili u njihovim glavama. Jer, Aša i njegovi familijarni uhljebi postaju mnogo bezobrazni iritirajući sve iole informirane bh. građane koji su upoznati sa Ašinim životnim putom i postojećim funkcijama.

Pozadina Ašinog nezadovoljstva nisu nikako uspjesi ili neuspjesi Vlade KS koja jer tek nekoliko mjeseci na sceni. Po srijedi je očita Ašina nezajažljiva žeđ za daljim kadroviranjem i gomilanjem uticajnih pozicija za porodice Ćampara, Zvizdić i Isović. Očito je u SDA nedavno povečena ručna kočnica kada je u pitanju dalje uhljebljivanje Ašinih srodnika, pa je i Aša po automatizmu vrisnuo na Vladu KS kao trenutno najosjetljiviju polugu moći u rukama SDA.

Aša inače već odavno pokazuje «sindrom Fahro», tj. dok sjedi u vlasti bezobrazno kritikuje istu kao da je u opoziciji, zaboravljajući pri tome da upravo on drži u rukama poluge kojima se mijenjaju stvari. Možda je to posljedica montiranja neuspjelog sudskog progona protiv Fahre, pa kad ne uspiješ mrsku osobu slomiti onda je valjda vremenom zavoliš i imitiraš. U svakom slučaju Ašino posljednje ponašanje moglo bi biti jako interesantno za ovdašnje psihologe, pa i psihijatre.
Jasno je naravno da iza Ašinog tobožnjeg nezadovoljstva radom Vlade KS ustvari stoje neostvarene zacrtane fotelje i stopiranje megalomanskih prohtjeva porodice Čampara, a koje je Bakir Izetbegović očito dobro zakočio. Vrijeme je i objavljivanja izbornih listi na kojima se kvota Čampara očito svodi na razumnu mjeru. Ostaje jedino pitanje, zašto raskalašeno i masovno uhljebljivanje ovih porodica nije ranije zaustavljeno, jer sada je već možda i kasno.

Već odavno autohtono članstvo SDA sikti na ovakve ćafire koji su se do jučer ismijavali onima koji su petkom išli na džumu, a danas se ovi hibridni vjernici ničim izazvani guraju u prve safove. Kada se u prilog tome doda činjenica da su Čampara i Zvizdić tokom rata u BiH činili pripadnike «Bečke izviđačke čete» i «Minhenske slavne brigade», respektivno, onda posebno čudi da u SDA ovo ranije nisu presjekli.

Tranzicija Čampara i Zvizdića od rigidnih komunista do vjernika na baterije očito nije polučila željene rezultate u vidu novih zacrtanih fotelja, pa Ašini postupci u posljednje vrijeme sve jasnije nagovještavaju vraćanju ove familije na fabričke postavke, tj. vraćanju komunističkim tekovinama i njihovo približavanje ljevici u BiH. Konakovićevo nagovještavanje rušenja Vlade KS rukama SDA zastupnika i uzdizanje Jasmina Imamovića na portalu PRESS, koji Aša direktno uređuje, upravo govori u prilog naprijed iznesenim navodima, odnosno opravdava izreku «jednom komunist, uvijek komunist». Da ova Ašina povezanost sa bh. ljevicom nikada nije ni prestajala najbolje potvrđuju brojna kadroviranja u Vladi FBiH, a gdje su izvjesni Miraščići, Blagojevići i Ganibegovići predstavljani kao SDA kadrovi, dok su paralelno podnosili izvještaje u SDP Tuzla.

Kakve odgovore na Ašin lagani povratak fabričkim postavkama ima vrh SDA, ostaje da se vidi u narednom periodu kada će i mnoge druge maske zauvijek pasti.