JOKER F20

Iako je protiv tuzlanskog Gradonačelnika podneseno desetine krivičnih prijava od kojih neke čak upućuju na flagrantno kršenje zakona za koje nisu potrebni nikakvi svjedoci, niti posebni dokazi, ovaj visokopozicionirani funkcioner i političar nikada nije krivično odgovarao, iako je sve lako provjerljivo na par listova papira.

Mnogi su skloni ocjenama da je Imamović preko raznih političkih linija, a najviše tijekom stolovanja Gorana Salihovića na čelu Tužilaštva BiH, progurao enorman broj zaposlenika tuzlanskog holdinga i njihovih srodnika u tuzlansko kantonalno tužilaštvo, tako da desetine krivičnih prijava protiv Imamovića nema tko čestito ni obraditi u takvom tužilaštvu.

Oni koji bi se i drznuli nešto da rade po tom pitanju brzo bi shvatili da se neki od njihovih ranijih propusta nalaze u Imamovićevoj arhivi ili pak da su im bliži srodnici direktno ugroženi kao podređeni ovom tuzlanskom voždu.

Kada se tome pridodaju raniji zajednički marifetluci Jasmina Imamovića i tadašnjeg advokata a sadašnjeg glavnog tužioca Tomislava Ljubića (malverzacije sa zemljištem u B. Poljani, hotel Tuzla itd…), onda su mnogi skloni uvjerenju da je to ključni razlog dosadašnjeg Imamovićevog amnestiranja od krivične odgovornosti.

Proteklih dana naš izvor iz Grada Tuzla otkriva još jedan epitet tuzlanskog gradonačelnika koji značajno doprinosi njegovom amnestiranju od dosadašnje očite krivične odgovornosti. Ovaj izvor otkriva da je Imamović u posljednje vrijeme često sklon zajedničkom konzumiranju antipsihotika i alkohola. Antipsihotike inače konzumiraju pacijenti s dijagnozom šizofrenije, odnosno sa šifrom F20, najčešće u rasponu F20.0-F20.3. U posljednje vrijeme je navodno Imamović značajno učestao sa usporednom konzumacijom dopamina i bijelog vina, što izaziva totalnu devastaciju ljudskog organizma koja rezultira potpunom ukočenošću ljudskog tijela s finalnom fazom tokom koje se pacijent potpuno uneredi.

S obzirom na to da je Imamovićeva supruga farmaceutski radnik, nije nam jasno zašto niko do sada nije tuzlanskog gradonačelnika upoznao da osim standardnih antipsihotika (razni dopamini i sl.) postoje i antipsihotici druge generacije (poput Klozapina) koji znatno efektnije ublažavaju simptome šizofrenije.

Šizofrenija je inače obilježena psihozom (gubitkom dodira sa stvarnošću), halucinacijama (lažnim percepcijama), iluzijama (umišljenim uvjerenjima), osjećajnom otupjelošću (ograničenim rasponom emocija), spoznajnim ispadima (poremećenim zaključivanjem i rješavanjem problema) te profesionalnom i društvenom disfunkcijom.

Uzrok nije poznat, no postoje jaki dokazi o genetičkom nasljeđu.

Sva navedena obilježja savršeno se uklapaju u karakter i ponašanje tuzlanskog gradonačelnika, pa je za one koji ga bolje poznaju neupitno da prvi čovjek Tuzle živi sa šifrom F20, odnosno klasičnom šizofrenijom koja razlikuje pozitivne i negativne simptome.

Prvi čovjek Tuzle baštini pozitivne simptome koji se nadalje mogu podijeliti na iluzije i halucinacije i neobično ponašanje. U cijelu dijagnozu se savršeno uklapaju i dokazi o genetičkom naslijeđu, obzirom da je Imamovićeva rođena sestra, inače zaposlenica tuzlanskog holdinga, također pacijent sa šifrom iz raspona F20.0-F20.9 u koji spadaju razni oblici šizofrenije.

Nema dileme da je naš izvor iz Grada Tuzla dobro informiran i da je prvi čovjek Tuzle definitivno i zvanično dobio dijagnozu  F20. schizophrenia. Kako osobe sa šifrom F20 nisu odgovorne pred zakonom u smislu činjenja krivičnih djela, onda je potpuno jasno i šta je ključni razlog dosadašnjeg amnestiranja prvog čovjeka Tuzle od krivične odgovornosti. Jer, što god bi Imamovićevi privatni tužitelji u ovom tužilaštvu i uradili, to bi u startu palo u vodu pred sudskim vijećem nakon što bi Imamović izvadio joker u vidu dijagnoze F20 – Schizophrenia.

Možda je to stvarni razlog i nedavnog amnestiranja Imamovića od krivične prijave koju je ozbiljno u rad uzeo Zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević. Tada se Imamović branio tezom da je slučaj zastario, a glavni tužioc Ljubić se upetljao i po ko zna koji put istragu svjesno skrenuo u pogrešnom pravcu.  Niko iz pravosudne zajednice doduše nije pretjerano ni dramio zbog toga, vjerovatno iz razloga jer mnogi od ranije znaju da bi Imamović na kraju povukao ovaj joker F20.0 kao zadnji bedem odbrane od krivične odgovornosti. Upravo taj joker F20 i jeste tajna Imamovićevog raskalašenog ponašanja i upornog činjenja višestrukih krivičnih djela bez ikakvih konsekvenci za takve postupke.

Za kraj ostaje nejasno ko i na koji način daje ljekarska uvjerenja Jasminu Imamoviću, jer ako je on amnestiran od krivične odgovornosti, oni sigurno neće bit.