KAD SDP SPINUJE

Iako nekadašnji Predsjednik SDP-a BiH  Zlatko Lagumdžija nije više član ove stranke, SDP još uvijek baštini školske primjere spinovanja, o čemu je na inicijativu Lagumdžije tokom 2013 godine, SDP-ovce podučavao britanski novinar i politički analitičar Alastair John Campbell. Inače, ovaj kralj komuniciranja i političkog spina je od 1994. do 2003. bio šef komunikacija u uredu tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira, a radio je i za Hashima Thacija u kampanji protiv Srbije i Borisa Tadića.

Iako se mnogi ne bi složili da se radi o uspjehu, Campbell je tada uvjerio svjetsku javnost u opravdanu akciju bombardiranja Srbije i invazije na Irak, lansirajući informacije o oružju za masovno uništenje u Iraku. Ovo se pokazalo potpunom neistinom, no Campbell je postigao cilj, ali i ponovno potvrdio zvjezdani status ‘spin-dokora’ koji može uvjeriti javnost u ono što želi, pa makar to bila i obična laž. Danas su mu uz rame Lagumdžijini nasljednici u SDP.

Slično situacija dešava se i ovih dana dok SDP na sva usta upozorava na izborne neregularnosti i lažne prijave glasača za glasanje u inozemstvu, prvenstveno u Srbiji. Mrtvi se naime nalaze na spiskovima za glasanje u dijaspori. Sve je to nažalost tačno i izborna prevara se očito ponovo sprema. Uz predsjednika SDP Nermina Nikšića danas je o izbornim neregularnostima kukuriknuo i njegov «potpredsjednik u ostavci». Ovaj SDP-ov kapitalac iz Banja Luka sa cca 200 glasova, ustvari je Imamovićev Trojanac u Nikšićevom okruženju, kojeg je Imamović nabavio od Dodika uz posredovanje Mate Đakovića, a radi približavanja Dodiku iistovremeno radi flastera Nerminu Nikšiću, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Nije dakle sporno da se izborne prevare uveliko spremaju preko spiskova za glasanje u dijaspori, ali je pitanje tko iza takvih spiskova zapravo stoji. SDP vrhuška je drito optužila SDA za ove manipulacije, svjesno spinujući i skrećući pažnjusa Dodikovog SNSD koji uistinu stoji iza ovih prevara. Svakome iole pismenom nameće se logično pitanje, tj. kako bi SDA mogla iskoristiti te spiskove u Srbiji? Logično je i jedino moguće da takve spiskove iskorištava Dodikov SNSD uz pomoć Aleksandra Vučića koji je trenutno totalitarni vladar u Srbiji. No, SDP vrhuška ovo svjesno prešućuje i ovaj kriminal trpa u krilo SDA, štiteći tako Dodika i SNSD. Zašto ustvari SDP-ovci spinuju na ovaj način i kriju Dodika…? Zato što su u neformalnoj i zamaskiranoj koaliciji  sa SNSD i HDZ uz pomoć čijih kadrova su u zadnjih mjesec dana potopili značajan broj SDA kadrova u sigurnosno obavještajnom sektoru, a uoči nadolazećih općinskih izbora. Osman Mehmedagić, Selmo Cikotić, Vahidin Šahinpašić, samo su neki od kadrova koje su SDP-ovci u prikrivenoj koaliciji sa SNSD i HDZ nanišanili, istovremeno šurujući sa Dodikovim i Čovićevim kadrovima na čelu Tužilaštva BiH, VSTV BiH, SIPA itd…