KO JE SLJEDEĆI?

Nakon nekoliko mjeseci zatišja, ponovo su preko Tuzlanskog tužilaštva nastavljeni politički okršaji u Tuzlanskom kantonu. Stotine hiljada maraka nepotrebnih sudskih troškova nedavno je iz Budžeta TK isplaćeno pravosnažno oslobođenim licima koje je bez valjanih dokaza progonilo Tuzlansko tužilaštvo. Na čelu ovog tužilaštva je kockasti komunista Tomislav Ljubić koji prvenstveno uživa političku podršku tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića. Osim Imamovića, podršku Ljubiću obezbjeđuju i drugi političari čija krivična djela se još uvijek kisele u ladicama Ljubićevih tužilaca. Među takvim ucijenjenim političarima najistaknutijij su Bego Gutić, Salko Bukvarević i Mijo Krešić. Svaki od nabrojanih na svoj način lobira za Ljubićev opstanak kod pripadajućih stranačkih prvaka, a iz prostog razloga «jer tako moraju».

Zbog takvog koncepta upravljanja tuzlanskim tužilaštvom, čak i nakon niza propalih političkih optužnica sa direktnom štetom po budžet TK, Tomislav Ljubić je ponovo nastavio da provodi politiku selektivnog i montiranog progona pred predstojeće lokalne izbore. Krovni politički mentor ovom glavnom tužiocu je niko drugi do Jasmin Imamović, čija brojna krivična djela su vješto posušena ili još uvijek kupe prašinu po ladicama Ljubićevih preplašenih poslušnika. Zbog svega ovoga je Tuzlansko tužilaštvo najkancerogeniji dio društvenog sistema u TK, ako ne i u cijeloj BiH.

Ovih dana je nova montirana optužnica iz ove kancerogene institucije koju plaćaju bh građani spakovana za neposlušnog ministra MUP- TK Sulejmana Brkića. Brkić nije želio da podrži ranijeg direktora policije Dževada Kormana pa je dobio optužnicu. Iako je onomad, upravo Dževad Korman imenovan kao drugoplasirani kandidat, što direktno zaudara na politički uticaj tadašnjih vladajućih struktura, mediji naklonjeni SDP-u su vješto spinovali ovu situaciju kao Brkićevu želju za politički uticaj nad Direktorom policije. Iako je Korman imenovan za vrijeme vladavine PDA, on je suštinski poslušnik političara okupljenih oko Jasmina Imamovića i tuzlanskog SDP-a, a podrška PDA je samo dokaz da je njen lider Mirsad Kukić zbog brojnih oraha u džepovima morao izvršavati Ljubićeve i Imamovićeve želje.

Brkić to nije želio i zbog toga će narednih par godina morati da se bavi sobom dokazujući po po tuzlanskom sudu da je voda mokra, more plavo itd…

Cilj ove optužnice nije samo da se Sulejman Brkić bavi sobom, već je primarni cilj da se ovaj «opasni» i pismeni član Vlade TK diskreditira kod ključnih donosioca političkih odluka na TK, zatim da se pošalje poruka Kantonalnom sudu Tuzla koji upravo ovih dana odlučuje o žalbi Dževada Kormana, te da se na kraju Brkić ukloni iz Vlade TK kao lice opterećeno vlastitim problemima i jer je remetilački faktor zbog kojeg Vlada TK nije u stanju da vlada u miru. Takve davno oprobane SDP-ove teze će se preko probranih posrednika pokušati plasirati Premijeru TK i ključnim donosiocima političkih odluka na TK. Ostaje jedino da se vidi da li će aktuelni vladajući moćnici poželjeti da vjeruju takvim podvalama ili svojim očima. A zdrave oči jasno vide sljedeći lanac potencijalnih političkih optuženika na TK, među kojima su nanišanjeni sljedeći u nizu: Enver Bijedić, Samir Kamenjaković, Abdurahman Hodžić, Denijal Tulumović, Edin Delić, Esed Mujačić i mnogi drugi funkcioneri koji ne slušaju Imamovića i Ljubića. Sa ovog spiska jedino je moguće da se iščupa Edin Delić kojem slamku spasa od Ljubićevog progona obećava Bego Gutić, pod uslovom da dio SD stranke nad kojim on ima kontrolu ponovo nakon lokalnih izbora vrati u SDP.

Na Ljubićevom nišanu će dakle biti svi oni koji nisu po bridu Jasmina Imamovića, jer on i njegova bolesna družina žele da ostale stranke na TK budu po njihovoj mjeri, jer se sa ucijenjenim i kompromitovanim funkcionerima najlakše upravlja.

Tuzlanska SDA je dobrim dijelom posložena da se komotno može smatrati poslovnicom tuzlanskog SDP-a. Jer Salko Bukvarević je dobrano ucijenjen zbog kriminalno prisvojenog stana od BKC Tuzla, a sporazum o priznanju krivice Bukvarevićevog i Gutićevog potrčka Edisa Bajića na tričavih godinu dana robije gdje sam Sporazum tretira ogroman set krivičnih djela se još uvijek krčka u tuzlanskom sudu. Također, i Predsjednica Foruma žena SDA TZ Jasna Hadžiselimović, odavno je zanijemila prema SDP-u otkako je pravosnažno osuđena od Imamovićevih sudija. Salko Zildžić, takav kakav jeste i sa postojećim prvim saradnicima, nemoćan je da bilo šta konkretnije učini na narednim lokalnim izborima.

Stoga bi se vrh SDA morao zapitati sa kakvim se to snagama ulazi u lokalne izbore u Tuzli… Jer, koliko god Imamovićev SDP izgledao pocijepan, ukoliko ne bude sklonjen i procesuiran, njegov privatni Glavni tužioc Ljubić će kroz tužilačke ucjene i selektivni progon usmjeren na konkurenciju, glatko kompenzovati trenutni minus koji je SDP Tuzla pretrpio formiranjem Bijedićevog SD-a.

Jasno je da Bakir Izetbegović trenutno ima problem i sa Zvizdićevim klanom koji zajedno sa braćom Osmanović srdačno hrane Jasmina Imamovića, te na taj i slične načine indirektno slabe poziciju Izetbegovića na vrhu stranke. Do sada je Predsjednik SDA uglavnom pehlivanio u odnosima sa pojedinim prvim saradnicima koji mu odavno razvodnjavaju bilo koju pozitivnu priču, ali ovaj put se čini da Predsjednik SDA nema izbora.