KOME SMETA PREDSJEDNIK SUDA BIH

Logičan odgovor na pitanje iz naslova ovog teksta odnosio bi se na na lica u sukobu sa zakonom, odnosno kriminalce i druge prestupnike. No, odgovor na ovo pitanje nije baš jednostavan, pa ćemo stoga u nastavku ovog teksta elaborirati bitne činjenice i detalje koji upućuju na one osobe i skupine kojima trenutno smeta Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Krajem 2016 godine Ranko Debevec izabran je za čelnog čovjeka Suda BiH i to tijesnom većinom članova VSTV-a BiH. Tada su iz SDA pogubnim nacionalnim debalansom po Bošnjake kritikovali izbor Ranka Debeveca za Predsjednika Suda BiH. Debevec je na toj veoma važnoj pravosudnoj funkciji naslijedio Meddžidu Kreso, a koja je inače veoma bliska sa Gatačkim krilom SDA. Debevec dakle nije bio miljenik SDA, dok su tada u SDPu zadovoljno trljali ruke, a jedini koji je tada bukvalno uz suze radosnice slavio Debevcov izbor, bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić. Razumljivo je tada bilo da ova politička kurva lije suze radosnice, jer tadašnji zbor Debevca bio je Radončiću slamka spasa, iz prostog razloga jer je znao da u slučaju izbora kandidata kojeg favorizira Meddžida Kreso, isforsirana optužnica protiv Radončića završila bi sasvim sigurno pravosnažnom osuđujućom presudom.

Tokom 2016. godine Debevec je dakle bio omiljen u krugovima ljevice i Radončićevog SBB-a, no danas se Debevec na medijima bliskim bh. ljevici deklarira kao SDA-ov čovjek, blizak Direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici. Optužuje ga se da potpisuje naloge za praćenje i prisluškivanje koje mu prethodno prema važećim propisima dostavi direktor OSA-e. Također mu se u posljednje vrijeme traljavo pokušavaju prišiti i određene nezakonitosti poput kupovine Mercedesa u auto kući Lijanovići, te kršenje zakona o državljanstvu. Priča o kupovini Mercedesa i dvojnom državljanstvu uistinu djeluje jalovo i evidentno je da će na kraju od svega ostati samo proziran pokušaj diskreditacije visokopozicioniranog pravosudnog dužnosnika.

 

No, vratimo se pitanju iz naslova teksta, kome to uistinu još, osim kriminalaca, smeta Predsjednik Suda BiH ? Da bi locirali takve osobe, neophodno je prije toga doći do razloga koji su uzrok smetnje. Teško je povjerovati da je Debevec u veoma kratkom roku mogao tako značajno evoluirati iz ljevičara u desničara, obzirom da je prilikom njegovog izbora negodovala SDA, a danas ruku na srce, negoduju mediji bliski ljevici, kao i mediji bliski rušiteljima BiH, odnosno Dodiku i Čoviću. Dodik preko Milana Tegeltije suvereno kontroliše pravosuđe u RS i dio VSTV-a, Čović preko Gordane Tadić kontroliše Tužilaštvo BiH i pravosuđe po Hercegovini, a SDP preko svojih komunističkih i postkomunističkih kadrova kontroliše dobar dio tužilaca i sudija na raznim nivoima vlasti, pri čemu suvereno i politički utjecajno upravljaju Kantonalnim tužilaštvom u Tuzli, i to tako politički ciljano i selektivno da bi se postidjeli i najokorjeliji komunistički diktatori iz prošloga vijeka.

Kompletnoj pravosudnoj sagi koja se ogleda ciljanim saslušanjima i montiranim predizbornim optužnicama značajno je doprinijela i nedavna neopreznost SDA prilikom netaktičnog neutralisanja Dodikovih i Čovićevih kadrova u CIK-u, a što je naprosto preko noći ujedinila bh. ljevicu sa Dodikovim SNSD-om i Čovićevim HDZ-om. Špekuliše se da je ovaj samoubilački scenario u SDA vidno favorizirao dokazani haver Jasmina Imamovića i Nikšićev dokazani traktoraš Adil Osmanović, kako bi «drugarima» osigurao teren za nove saveznike. Kako god, Mijo Krešić je tih dana kao pčelica zujao na liniji Čović – Nikšić – Radončić, a «ljubitelj» Vehabija i diplomatskih džipova Mato Đaković vješto je približio Dodika ovom savezu. Ovaj savez jeste neprirodan ali nužda zakone mijenja, jer odluka kojom su zajedno pometeni Dodikovi i Čovićevi kadrovi iz CIK-a značila je nož u njihovim leđima zabijen od SDA. Dodiku i Čoviću nasušno su potrebni novi koalicioni partneri, a bh. ljevica predvođena SDP-om za rad vlasti spremna je i na pakt sa đavolima, uslov je bio samo jedan, a to je da se takav savez još ne iznosi u javnost jer je u FBiH nepopularno pred izbore vezati zastave sa Dodikom i Čovićem.
Ovom Savezu (SNSD, HDZ, SDP) u zadnje vrijeme su prilijepljeni Konakovićev NiP, Radončićev SBB i sve očitiji disidenti iz SDA okupljeni oko Denisa Zvizdića i Aljoše Čampare.

Upravo svima nabrojanima smeta Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Ne čudi što Debevec smeta Dodiku i Čoviću, ali itekako čudi da Debevec smeta «patriotama» Nikšiću i Konakoviću kojima su redovno puna usta bh patriotizma i teških riječi prema «mrskom» Dodiku i Čoviću. Posebno je začuđujuće što se ovakvom savezu potajno priklonio i Fahrudin Radončić koji bi u slučaju izbora favorita Meddžide Kreso za Predsjednika Suda BiH već dobrano cimerovao sa Zikom Turkovićem u zeničkom KPZ. Njegovim tadašnjim progoniteljima, a sadašnjim partnerima Čampari i Zvizdiću, nije smetalo kada je Meddžida potpisivala Osmicine naloge za tajno praćenje, a sada im to smeta. Valjda se tada pratilo ono što je bilo po Čamparinom bridu pa je bilo uredno, a sada kada više nisu u prilici kontrolisati takve procese više im nije po bridu. Radončića se čak ismijava da je nasjeo na priglupe fore i lažne SMS-ove koje je SDP udba kreirala preko gatačkih kadrova u BHTelecomu sa ciljem da ga zavadi sa vrhom SDA.

Osim dokazanih kriminalaca, svima pobrojanima iz naprijed opisanog saveza, osim Fahrudinu Radončiću koji jos uvijek šuti, smeta Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Ovi pobrojani iz naprijed opisanog saveza nisu kriminalci, odnosno bar još uvijek nisu dokazani.