KRENULA JE GRUDVA SDP PROPASTI

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Igor Stojanović podnio je ostavku na mjesto u Izbornom štabu Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu, piše Faktor.

Razlog povlačenja sa te pozicije je, kako kažu izvori portala Faktor, nezadovoljstvo zbog neorganiziranosti Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, te neadekvatnih priprema za predstojeće Lokalne izbore. Stojanović se iz Izbornog štaba SDP-a povukao još prije dvije sedmice, a to stranačko tijelo od tada nije održalo niti jednu sjednicu, usprkos činjenici da se bliži početak predizborne kampanje.

SDP, podsjetit ćemo, na predstojećim Lokalnim izborima u KS u utrci za načelničke pozicije sudjeluje u okviru “Četvorke“, te će od devet općina imati samo jednog kandidata za načelnika. Za načelnika Općine Trnovo SDP je ponudio Elvedina Tatarevića, donedavnog vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Trnovo.

Činjenica da SDP ima samo jednog kandidata u devet općina KS, dok je, s druge strane, stranka Narod i pravda predložila čak šest imena za zajedničke kandidate “Četvorke” nije obradovala simpatizere i članove SDP-a, što se odrazilo i na aktivnosti Izbornog štaba Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. Podsjetit ćemo da “Četvorku” čine četiri stranke samo u Starom Gradu, gdje je zajednički kandidat predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić, dok ta stranka, sudeći prema ovjerenim koalicijama u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, nije dio “Četvorke” u ostalim općinama, dok u Trnovu “Četvorka” uopće nije registrirana kao koalicija.

Problemi u toj kantonalnoj organizaciji traju od ranije, a kulminirali su nakon reizbora Damira Mašića za njenog predsjednika.

Bivši generalni sekretar SDP-a i kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu Irfan Čengić optužio je Mašića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića za prijetnje, ucjene i trgovinu utjecajem pri izboru rukovodstva te kantonalne organizacije.

Na volju delegata je direktno utjecao predsjednik SDP BiH i obavljao pozive da ne glasaju za mene o čemu su mi svjedočili sami delegati koje sve mogu imenovati. Organiziralo se okretanje janjetine da se direktori ubjeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci. Vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplanama ako bude glasala za mene – napisao je Čengić u analizi dostavljenoj stranačkom rukovodstvu.

Tužilaštvo KS je formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem pri unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. Tužilaštvo će, kako je potvrđeno za Faktor iz te institucije, izvršiti provjere kako bi se utvrdilo da li postoje elementi krivičnog djela.

Potpuno isti scenariji ucjena, prijetnji i omalovažavanja provodi i vladar života i smrti u Gradu na zrnu soli Jasmin Imamović. Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona šuti na mnogobrojna krivična djela Jasmina Imamovića, a kako i ne bi kad je na čelu istog njegov intimus Tomislav Ljubić.

GRUDVA JE KRENULA