KUKIĆ SE KUPAO U VINU

Nova uprava u Rudniku mrkog uglja Banovići nedavno je preuzela poluge vlasti u ovoj nekada jako profitabilnij kompaniji. Na čelu ove nove uprave zasjeo je SDA kadar i v.d. direktor Fadil Kudumović, a ranije uprava okupljena oko Kukićevog kadra Munevera Čergića (PDA) odlazi lagano u povijest.

Nakon preuzimanja ključeva i dokumentacije, nova uprava je očekivano zarovila u podrume i registratore kojima je pune 2 decenije upravljala Kukićeva PDA armada. Ono što je posebno zaparalo oči novoj upravi jeste zaliha vrhunskog vina u podrumu, a čija ukupna vrijednost premašuje 600.000 KM. Bahatost je išla do te mjere da je svo vino nabavljeno preko firme koju vodi kćerka ranijeg direktora Munevera Čergića. Čergić je dakle kao direktor poslovao sa rođenom kćerkom. Valjda im je sila toliko bila udarila u glavu da su mislili kako će vladati 1000 godina.

Jedino logično objašnjenje koje bi moglo dati odgovor na pitanje zbog čega tolika zaliha vina u podrumu kompanije koja se bavi iskopavanjem ugla, jeste to da je Čergić nabijao promet kćerkine firme kako bi je održavao likvidnom, te na taj način omogućio kćerki lagodan život sa rudarskih leđa, dobru platu i sredstva kojima su plaćani razni preletačevići, papci i slične muljaže. Dok su se rudari znojili ispod zemlje, njihov glavni vožd i predsjednik sindikata Mirsad Kukić, zajedno sa ranijom upravom kupao se u vrhunskom vinu. Jer ako boca vrhunskog vina košta cca 20 KM, prostom računicom dobija se brojka od 30.000 boca vina. To u prevodu znači da je u Kukićevom podrumu pronađeno cca 20 tona vrhunskog vina za koje je narudžbenice potpisivao lično Munever Čergić.

Osim velikih zaliha vrhunskog vina, nova uprava je uočila da je na sumnjivim i fiktivnim tenderima ranijih godina potrošeno oko 370 miliona KM. Samo je recimo kompanija Junuzović Kopex na sumnjivim tenderima izvukla iz ovog rudnika oko 33 miliona KM. To je ona ista kompanija koja je pravosnažno osuđena sa direktorom rudnika Šikulje, jer je po njihovom obračunu ukupnih sati rada na fakturi, dan trajao 25 sati. Kako će izgledati fakture Junuzović Kopexa u RMK Banovići, ostaje da se vidi narednih dana kada istražitelji zarove registratore iz arhiva ranije uprave. Jedino što potencijalno može omesti kvalitetne istrage je kontaminirani čelnik TZ tužilaštva Tomislav Ljubić, obzirom da su on i tužilac Dalibor Bingas ključne poveznice nedavno objavljenog, a davno sklopljenog političkog braka između Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića.