TUZLANSKI MEKI TORABI

Glavni lik ove priče je fizioterapeut i Gradski vijećnik Elvir Bijedić koji sam sebe od milja zove doktorom, stručnjakom, specijalistom. Pravo lice i njegov put u zvijezde stručnjaka ćemo u kratkim crtama predstaviti i građanima Tuzle. Elvir Bijedić je fizioterapeut sa završenih 4 razreda srednje škole, koji je svoj put u napredovanju započeo onda kad je Gradonačelnik Tuzle izvrnuo nogu pa mu trebale masaže na kućnom pragu. Naravno prvi se javio da pomogne upravo Bijedić koji je danima dolazio i pričao kako je on najbolji i da mu je san da radi u sportskoj medicini Doma zdravlja Tuzla. Naravno Imamović zadovoljan masažama izdaje fetvu direktoru Doma Zdravlja našem heroju sa sećije da Bijedića bez konkursa ikakve procedure zaposli u Domu zdravlja Tuzla. Još nam nije jasno kako je to sve dopustio i gledao šef te klinike Dr. Samir Mačković. Možda zato što je dobio poziciju zamjenika direktora.

Bijedić kreće u pohod ovladavanja klinikom i u veoma kratkom roku počinje da glumi doktora. Zatim takve zasluge Elvira Bijedića promiču u kandidata za Gradsko vijeće što i on postaje. Od toga trenutka Elvir Bijedić otvara nelegalnu privatnu praksu i sve pacijente za koje procjeni da im treba pomoć koja bi se mogla naplatiti normalno upućuje nakon radnog vremena u svoju nelegalnu ordinaciju. To sve su godinama gledali Direktor doma zdravlja kao i njegov zamjenik.

Elvir Bijedić u tom momentu počinje raditi na projektu masovnih edukacija medicinskog kadra za primjene najosjetljiviji metoda koje samo mogu aplicirati Doktori. U tom momentu on nalazi također prevaranta i njemu nagodnog gospodina Ibrahimovića koji također nije Doktor nego kao i on priučeni fizioterapeut i počinje akcija zvana uzimanje para i prevara. Elvir Bijedić daje otkaz iz Doma Zdravlja Tuzla i otvara svoju ordinaciju pod još ne razjašnjenim okolnostima kako je uopće registrirao. Uglavnom Elvir Bijedić i gospodina Ibrahimović koji se predstavljao kao Doktor iz Njemačke kreću masovnu edukaciju za koju naplaćuju desetine hiljada eura a da za to nisu imali nikakvu dozvolu zvaničnih organa.

Krivično djelo koje se stavlja na teret gospodinu Bijediću je Nadriljekarstvo, prevara, međunarodni kriminal. Čim je javnost saznala za ovakve prljave rabote i kada se struka pobunila odmah je prestao sa svim edukacijama a veliki međunarodni stručnjak i Doktor Ibrahimović je nestao. Ovakav kriminal a skuhan u nekoj javnoj zdravstvenoj ustanovi nije zabilježen do sada u BIH, a da nije imalo nikakav sudski epilog. Nažalost i danas to je jedan od ljudi koji bi trebao da bude u vrhu liste SDP-a Tuzla na narednim lokalnim izborima dok naša djeca idu trbuhom za kruhom po Njemačkoj. Nažalost Elvir Bijedić nikada nije završio Medicinski Fakultet i svjesno je išao u ovakav kriminal. Još žalosni je što je SDP Tuzla spao na ovakve kadrove i naravno što ako su s namjerom spremni ugroziti život građanina zbog svoje ne kompetentnosti, šta su spremni uraditi u politici.

Tuzlo nisko si pala.