MUDAR POTEZ PREMIJERA TULUMOVIĆA

Jučerašnjim stavljanjem Odluke o imenovanju Komesara policije na dnevni red Vlade TK, Premijer Denijal Tulumović je demantirao sve ranije špekulacije da se kao doktor medicine neće snaći na čelu Vlade Tuzlanskog kantona. Proteklih dana svjedoci smo ogromnog pritiska od strane crvenih i kukićevih tužilaca, te hinjskih igara raznih hoštaplera iz pojedinih ambasada koji su stvarali lažnu sliku ambasadorima i polovičnim informacijama kreirali nedavne stavove prispjele sa ovih adresa.
No, ovog puta Tulumović nije posustao i odlučno je pokazao zube raznim smutljivcima u sistemu, počev od tužilaštva TK, pa nadalje. Nedvojbeno je značajnu i hrabru ulogu u svemu odigrao i Ministar MUP-a TK Sulejman Brkić.

Vratimo se sada suštinskoj stvari, odnosno činjenicama zbog kojih je jučerašnja odluka Vlade TK, možda i historijska za istinsku vladavinu prava na Tuzlanskom kantonu. Da je kojim slučajem Premijer Tulumović juče posustao i povukao sa dnevnog reda odluku o imenovanju policijskog komesara, to bi praktično značilo posustajanje ovog saziva Vlade i odobravanje dalje tiranije iz tuzlanskog tužilaštva gdje svoje zadnje ekstaze stolovanja doživljava kadar ratnog zločinca Daria Kordića i nedokazani hapac Tomislav Ljubić.

Dalibor BIngas

Izborom smirenog, staloženog, i u aferama nepoznatog gračaničkog načelnika policije Safeta Ibrahimovića, MUP TK bi napokon mogao prodisati od smoga koji se u ovu instituciju konstantno i maliciozno upumpava iz kanceroznog tuzlanskog tužilaštva. Javna je tajna da su direktive za sva ključna činovanja u MUP-u TK zadnjih godina dolazila od Tomislava Ljubića. Takva praksa je nažalost bila moguća donedavno u MUP TK jer je nekadašnja SDA perjanica Bego Gutić debelo ucijenjen od strane crvenog tuzlanskog tužilaštva. Postavljanje Bege Gutića za tadašnjeg Premijera Vlade TK pokazalo se kao velika greška sa ove vremenske distance, jer su upravo preko njega kriminalne perjanice tuzlanskog SDP-a završavale svoje interese kako unutar MUP-a TK, tako i u ostalim institucijama i javnim preduzećima pri Vladi TK. Istovremeno su od MUP-a TK stvarani produženi pipci kriminalne hobotnice čija glava je locirana u tuzlanskom SDP-u, a pipci u tuzlanskom tužilaštvu i MUP-u TK.

Od juče više toga neće biti, jer najotrovniji pipci ove kriminalne SDP hobotnice napokon su sasječeni, pa je za očekivati njeno skoro odumiranje. Nema više nezakonitog slušanja nepodobnih pod NN nalozima, nema više namještenih policijskih službenika u istragama, a preko kojih su nekadašnji prljavi odvjetnici i prodavači farmerki mešetarili po narudžbi iz tuzlanskog SDP-a. Nema više nezasluženih privilegija, reketiranja, iživljavanja nad neistomišljenicima, zajedničkih ručaka s osumnjičenicima za višemilionski kriminal poput Lagera iz Posušja. Uskoro neće viši biti ni sjedaljki na kojima se naručuju dirigirana medijska izvješća, poput nedavnog Ramazanskih mezetluka kod vlasnika RTV Slon gdje je dirigiran posljednji prilog na Federalnoj TV.

Bego Gutic

Znajući šta ih čeka, odnosno da se čak neće moći vratiti ni ranijim prljavim odvjetničkim poslovima, kao ni švercu farmerki, već će morati pred nadležnim sudovima objašnjavati svoje dosadašnje postupke, mešetari iz KTTK krenuli su u svoj posljednji krvavi pir i izdali naredbu za izuzimanje dokumentacije iz MUP-a i Vlade TK. Da bi sačuvali svoje nezaslužene pozicije i prikrili vlastiti kriminal odlučili su krenuti i na one koji ih finansiraju. I to će im po svemu sudeći biti posljednje šenlučenje, jer do sada u postdejtonskoj BiH nije preživio onaj koji je bez jakih argumenata udario na aktuelnu vlast.

Jer da se radi o istinski časnim tužiocima za koje ne postoje nedodirljivi, do sada bi Bego Gutić i Jasmin Imamović već odavno bili iza rešetaka, ili u najboljem slučaju u poodmaklim sudskim postupcima. Žmuriti na Gutićev očiti nesrazmjer primanja u odnosu na haramom stečenu imovinu, zatim brojna krivična djela za koja čak i ne treba tražiti dokaze, poput muljaže sa kreditom u visini 25 miliona KM, nezakonitim prisvajanjem javnih prihoda Vlade TK u korist MUP-a kojim je tada rukovodio, nezakonit povratak u Upravu policije sa političkog mjesta ministra MUP-a TK retroaktivnom primjenom zakona i brojnih drugih. Zaboraviti sva ova Gutićeva krivična djela, kao i sabrana krivična djela Jasmina Imamovića, te krenuti u lov na vještice jer novoizabrani komesar Safet Ibrahimović ne spada u niz ranijih ucijenjenih poslušnika, mogu samo članovi organizirane kriminalne grupe locirane u KTTK i SDP Tuzla, a koji su MUP TK smatrali svojom prćijom.

Imamović

Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo, da je novoizabrani komesar Ibrahimović u vrijeme raspisivanja konkursa imao pune 4 godine do penzije kako to i zakon predviđa, a upravo zbog opstrukcija i smicalica istih kriminalnih struktura ovaj konkurs nije se mogao ranije dovesti do kraja. Stoga je ovih dana datum penzioniranja Ibrahimovića počeo da upada pred kraj četverogodišnjeg mandata, a što ništa suštinski ne mijenja, osim naravno što kancerogenom tuzlanskom tužilaštvu izbija ključne adute za dalje selektivno postupanje i politički uhodano montiranje optužnica.
Ako bi nekoga trebalo tužilački goniti u ovoj situaciji, onda je to svakako u korupciji ogrezli i zalutali vd komesar Nevres Šiljegović, koji je dobrano zloupotrijebio službeni položaj prijetnjama prema šefu kadrovske službe MUP-a, i to upravo u vezi potvrde o vremenu odlaska u penziju novoizabranog komesara.

Jasno je da Šiljegović ne misli svojom glavom, ako je uopšte ikada i mislio, jer sve činove u «karijeri» je kupio, a ako se gleda po glavi, prije liči na estradnu zvijezdu Džeja nego ne policijskog komesara. Zato on, kao i Gutić, mora slušati reketaše u tuzlanskom tužilaštvu i postupati u skladu sa njihovim prohtjevima, jer sudbina njegove ucijenjene glave je zaključana u njihovim ladicama.
Smješnije od svega navedenog su izjave propalog portparola KTTK, na osnovu kojih bi valjda javnost trebala da vjeruje spinovima po kojim je do juče sve bilo profesionalno i nezavisno u MUP-u TK, a od juče tobože više nije. Do juče su bili neovisni profesionalci koje su oni (SDP i PDA) ranije istim postupcima namjestili, a od danas više nije tako samo iz razloga jer te postupke više ne kontrolišu oni već neki drugi politički subjekti. Zaista presmiješno.

Jasno je da se iza današnjeg ataka tuzlanskog tužilaštva na jučerašnji izbor komesara MUP-a TK, krije strah od gubljenja važne poluge tuzlanskog SDP-a preko koje se trebalo nastaviti selektivno progoniti, ciljati političku konkurenciju, reketirati i na taj način ući «spremno» u naredne lokalne izbore. Upravo zato je historijski važan današnji potez Premijera Tulumovića!