Objavljena CT snimka: Liječnici pokazali što koronavirus radi ljudskim plućima

33-godišnjakinja je u bolnicu došla s visokom temperaturom i kašljem. Navela je da radi u Wuhanu, ali je otputovala u Lanzhou šest dana prije dolaska u bolnicu. Primljena je u bolnicu s temperaturom od 39 stupnjeva.

Liječnici pišu da se 33-godišnjakinja žalila na gubitak daha s obje strane pluća i ”pucketanjem” koje je osjetila u njima. Na CT snimkama liječnici su uočili bijele sjene, poput takozvanog mliječnog stakla, što ih je upozorilo na to da su joj pluća djelomično ispunjena tekućinom. 33-godišnjakinji je nakon opsežnih pretraga i obavljenih testova dijagnosticirana zaraza koronavirusom.

Objavljene su fotografije njezina CT nalaza u trenutku primitka u bolnicu i tri dana kasnije, nakon što je počela primati terapiju.

Snimke pluća predstavljene su u znanstvenom časopisu Radiology, a članak potpisuje grupa liječnika istraživača Prve sveučilišne bolnice u Lanzhou – Junqiang Lei, Junfeng Li, Xun Li i Xiaolong Qi.

Navode da kod pacijenata zaraženih koronavirusom dolazi do infekcije koja može oštetiti pluća ili izazvati upalu opasnu po život. Dolazi do oticanja pluća i nagomilavanja tekućine u njima. Pacijenti se zbog toga stavljaju na terapiju lijekovima koji pomažu u otvaranju dišnih kanala.

Liječnici koronavirus identificiraju brisom iz nosa ili usta, a ističu da je test efikasan pokazatelj zaraze samo ako postoje simptomi oboljenja.