SKANDAL U TUŽILAŠTVU TK: Zamjeniku tužioca hakirali kompjuter!

Od glavnog tužioca Ljubića ovjenčanog disciplinskim kaznama ne možemo očekivati ništa bolje ponašanje. Njegov je zadatak da ne dozvoljava procesuiranje kriminalnog holdinga Grada. Ali ne samo njih.

Uvod u priču o nezapamćenom kriminalu u Tužilaštvu je neophodan da bi se razumjela priča o višegodišnjem bratstvu i jedinstvu u kriminalu državnih činovnika koji su desetinama miliona maraka ojadili građane Tuzle i regije.

Helem, kad je nakon sedam godina rada u Kantonalnom tužilaštvu TK, Jezdimir Spasojević imenovan za zamjenika glavnog tužioca Tomislava Ljubića, kriminalni holding gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića je organiziraao njegov medijski linč.Predhodnih sedam godina Spasojevića niko nije ni primjećivao, ali kad je kao zamjenik glavnog tužioca počeo da vodi Odjeljenje za privredni,koruptivni i organizovani kriminal i kad se počeo miješati u posao, organizovani kriminal gradskih vlasti je osjetio opasnost.Bili su u pravu!

Spasojević je započeo obradu predmeta stambene zgrade „15. maj“ u kojem su glavni osumnjičeni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Enver Bijedić. Tada glavni tužilac Tomislav Ljubić, zaštitnik kriminalnog holdinga Grada, moli federalnog tužioca da mu potvrdi zastaru predmeta. Naravno, samo za Imamovića ali ne i za Bijedića koji je i tražio da Tužilaštvo riješi taj problem. Ljubić je predhodno, mimo zakona, uzeo predmet od Spasojevića i dao ga tužiocu Ćazimu Serhatliću, Jasminovom šefu inspekcija u vrijeme gradnje i dogradnje rečene zgrade! I, sad da on vodi predmet protiv svog bivšeg šefa i samog sebe!

Spasojević je kod korumpiranih medija odjednom postao četnik i saradnik ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića! No kad je saopšteno da je tužilac Spasojević u Hagu svjedočio upravo za njihove zločine, medijska hajka protiv njega je utihnula. Ali nije prestao pravi mobing,prijetnje i pritisci,nezakoniti postupci korumpiranog mu šefa Ljubića.Oni kojima je Spasojević prijetnja, formirali su i lažne profile i poseban portal koji se isključivo bavi lažima i pritiscima protiv njega. Također, laži i prijetnji nije pošteđen ni pisac ovog teksta koji je prijetnje prijavio MUP-u TK.Nagradno pitanje glasi: Da li je Tužilaštvo dalo nalog MUP-u da pronađe osobu koja je uputila prijetnju?

Iz iste kuhinje , vidjet ćemo Tužilaštva, upućen je mail anonimne osobe koja je od druge anonimne osobe čula kako se Spasojević druži sa kriminogenim osobama pa i sa mojom malenkošću. Mail su dobili i Spasojević i Ljubić a ovaj potonji je odmah formirao predmet na koji je Spasojević s indignacijom reagirao.

Prije dva dana je na jednom portalu kriminalnog holdinga Grada Tuzle objavljen mail benigne sadržine kojeg sam uputio tužiocu Spasojeviću 26.septembra ove godine. Spasojević je od Ljubića tražio da formira predmet jer je ugrožen i njegov kompjuter u koji ne bi smio ući niko jer se radi o osjetljivim predmetima istražnih postupaka koji mogu doći i u ruke osumnjičenih osoba. Tajnost istraga je ugrožena. Ljubić je odbio formirati predmet! Da li je i sam uključen u cijelu akciju, pored mobinga i praćenja i na nezakonit ulaz u kompjuter Spasojevića? Mogu potvrdno odgovoriti. Jedan stručnjak za komunikacije kaže da Tužilaštvo ima svoj server i svog tehničara koji rukovodi serverom pa, prema tome, on ima i šifru Spasojevićevog kompjutera. Nema sumnje da bi tehničar sam koristio širfu , bez naređenja glavnog tužioca. Ali, i to je krivično djelo.

Od glavnog tužioca Ljubića ovjenčanog disciplinskim kaznama od kojih je jedna došla i nakon tužbe Transparency International u BiH, a koje govore o njegovom rušenju ugleda tužilačke funkcije, ne možemo očekivati ništa bolje ponašanje. Njegov je zadatak da ne dozvoljava procesuiranje kriminalnog holdinga Grada. Ali ne samo njih.

To je razlog da je tužilac Jezdimir Spasojević potražio zaštitu od Federalnog MUP-a i SIPE u Sarajevu.

 

(TBT, Autor: Ekrem Avdić)