TUZLANSKI TORABI LOKALNE POLITIČKE SCENE

I kada god u trenucima opuštenosti pomislimo da je ljudska naivnost i lakomislenost ipak ograničena, skoro momentalno se sudarimo sa realnošću i spoznajom da tu još uvijek ima dosta prostora za dopunu, sve do boldirane crvene kazaljke koja pokazuje “ Glupost- nema više mjesta”. Puno!!! E do te kazaljke nas godinama dovode ove iste Vlasti svojim igrokazima i manipulacijama, drsko podcjenjujući javni diskurs do nivoa, svojevremeno, hipnotizirane svjetine u dvorani “Zetra”, kako sa obje ruke u zraku natovarenih kanisterima “ljekovite” vode zombijevski upija gluposti koje im sa izdignutog podija plasira samoproglašeni mesija Torabi. Haman je i on čuo za Bosnu i poslovično vesele Bosance pa nas počastio svojom posjetom. Gledano sa strane, tako nekako izgleda i tuzlanska politička scena koju lokalni Torabi več drugu deceniju vuče za nos, održavajući masovnu hipnozu povremenim javnim istupima kroz unaprijed aranžirane intervjue kontrolisanih medija i portala.

Naravno, riječ je o aktuelnom četiriipo mandatnom gradonačelniku Tuzle koji pozivajući se na “zastaru” -pardon “demokratsku naivnost” izbornih zakona skrušeno pledira i na svoj 5,5 mandat   potaknut svježinom novih  ideja i prštećom  mladalačkom energijom svojih prvih saradnika.  Pa u čemu je sad opet fol, pitaće se neki pitac vrli? Što je to, kto je to- da prostiš? Isprovocirao ovaj tekst i opet izbacio svježe obrijano mladalačko lice Imamovića u prvi plan.

Da nije smiješno, bilo bi jadno – u ovoj najnovijoj igrariji unutar urušene Gradske uprave, ulogu žrtvenog kurbana dobio je, dojučerašnji Imamovićev lojalni šef inspekcija Zlatko Kovačević, a ritualni potez preko vrata povlači njegov “Broj 1”, sada u funkciji bezgrešnog izbornog  kandidata za -svoje isto mjesto. I pticama na grani, a kamo li  internim gradskim kuloarima je jasno da Imamović već odavno čeka priliku da bezbolno zamjeni ovog svog nepoćudnog i sažvakanog pomoćnika novim, u liku iskusne kantonalne inspektorice A.A. čije zavidno radno iskustvo i izborno poželjna  nacionalnost bacaju u sjenu njen najvažniji atribut-supruge vrlo važnog operativca SIPA-e. Pa šta ima veze, čista slučajnost – reći ćete, baš kao i druga dopomoćnica u bliskom okruženju, ovaj put supruga pomoćnika glavnog kantonalnog tužioca. Dobro, koincidencija …

Ali da se mi vratimo na našeg deliju Kovačevića. Čovjek je napravio veliku grešku i treba snositi konsenkevence – svima je jasno, pa čak i njemu. Samo da li je on prvi službenik u Imamovićevom okruženju koji je napravio ćin suprotan etičkom kodeksu državnih službenika? Sjetimo se samo niza građevinskih afera sa njegovim prvim saradnicima koje su se svakih nekoliko mjeseci ponavljali u nizu sa čak  iniciranim zahtjevima Gradonačelniku od strane njihovih prvih nadređenih za pokretanje disciplinskih postupaka. Koliko je samo tužilačkih istraga skoro pokretano pa naglo zaustavljeno zbog istih. Sjetimo se samo afere kada je sam Gradonačelnik uhvaćen “skinutih gaća” podmećući vijeću kandidata za gradskog Pravobranioca iako je znao da je isti osuđivan za pronevjeru pet miliona KM državnog novca. Je li protiv tog svog kandidata podnio Disciplinsku prijavu za prešućivanje bitnih podataka? Ali slomilo se na nezaštićenom grešniku Zlatku Kovačeviću.  Koliko je ovaj čovjek bio lojalan svom Broju 1, govori činjenica da je naivno odstupio od mjesta Glavnog inspektora na mjesto šefa Službe za inspekcijske poslove samo zbog dokazivanja bezgranične lojalnosti Šefu bez obzira što je time svakog mjeseca gubio cca 400-450 KM bolje plaćenog radnog mjesta. Paradoks je tim veći što je pisanjem onog blasfemičnog Dopisa stranci , u stvari, bio ubjeđen da zagriženo brani lik i djelo svog Gradonačelnika pa tek onda dignitet ustanove u kojoj radi. Ali …prevario se, baš kao svojevremeno i oni lojalni  “48-aši” naivno misleći da braneći lik J.Visarionovića brane tekovine revolucije i NORa.

I džaba mu je bilo što je samo prije dvije godine kao Imamovićev Hrvat od Dragana Ćovića branio  i ostale probosanske Hrvate, žrtvovan je zarad njegove bezgrešnog imidža i kampanje.

A malo je falilo… Iz sigurnih izvora smo saznali da je već petnaestak dana Imamović raspolagao sa tom istom informacijom i nadao se da će se ona zataškati baš kao i mnoge druge te da će smjenu konačno i argumentovano sprovesti nakon nekog vremena. Prevario se, pilot pa pogriješi!  Šta da se radi? Manirom Mesija dočekao je loptu na prsa i mahinalno je opucao na gol. Refleksom poštenog i principjelnog  rukovodioca organa lokalne samouprave odmah je spontano reagovao i podnio disciplinsku prijavu protiv tog bahatog birokrate. Ali, da li je baš sve bilo tako spontano? Naravno da nije. Već uhodanim instiktom preživljavanja u nemilosrdnim političkim obračunima, šalje Kovačeviću svoje lojalne kadrove Z. L. i  Š. A. ,u gradskim kuloarima poznatim kao “Lolek i Bolek”, da u momentu telefonskog saopštavanja svoje odluke ovaj dvojac svojim prisustvom umirujuće djeluju na Kovačevića, da ne daj bože ovaj kao predsjednik Udruženja državnih službenika FBiH, ne bi neočekivano povukao neke poteze i nekontrolisano reagovao. Kao što je i sam Imamović poslije veselo prepričavao svojim prvim saradnicima, bio je zatečen glupošću Kovačevića koji je poslije svega očekivao da ga on smijeni i vrati na mjesto Glavnog inspektora… na veću plaću. Ha,ha,ha… stvarno smiješno.

Ipak složio se, bez očekivanog otpora da će biti postavljen na mjesto Saobračajnog inspektora, pod uslovom da to ne objelodanjuje zbog  Imamovićevog “odlučnog smjenjivanja odnarođenih državnih službenika”!?  O kako providno i podcjenjivački gospodine Gradonačelniče.

I tako dođosmo na sami početak ovog igrokaza. i vuk sit i ovce na broju. Kurbani se tu ne broje.

Tuzlanski Torabi još uvijek drži svoje malobrojne glasače u masovnoj hipnozi kojima kanisteri polako otežavaju u rukama. Jedina dilema je u imenu, da li se zbilja radi o masovnom varalici Torabiju ili pak o krvožednom političkom vuku ravnom Machiavelliju. Na kraju, nije ni bitno.

Završit ćemo ovaj tekst sa indikativnom rečenicom Al Pacina u kultnom filmu “ Đavolji advokat” : “Najveći trik Sotone je taj što je ubjedio ljude da on ne postoji!”